Asukkaat ja nuorisotalon, kirjaston ja työväenopiston edustajat pohtivat yhdessä K2S:n Elina Tenhon kanssa, miten talon eri tilojen ja toimintojen tulisi liittyä toisiinsa ja olla vuorovaikutuksessa. Missä minkäkin toiminnon pitäisi sijaita, mikä on tärkeää, ja kuka käyttää mitäkin?
Yhtenä menetelmänä käytettiin role stormingia, joka poikkeaa perinteisestä "brainstormingista" siinä, että siinä eläydytään jonkun toisen näkökulmasta. Työpajan hahmoja olivat maahanmuuttajaäiti, muualta Suomesta Helsinkiin muuttanut yksin asuva eläkeläismies, 15-vuotias maahanmuuttajataustainen teinipoika ja keski-ikäinen nainen, joka kulkee työmatkallaan Maunulan ohi. Työskentelytavan avulla saatiin syvyyttä siihen millaisen rakennuksen alue tarvitsee.
Asukaskyselyistä oli saatu paljon erilaisia käsitteitä, joita demokratiahankkeessa oli koottu pohdittaviksi. Mitä tarkoittaa avara, vapaa, kodikas tai olohuonemainen tila? Mitä hiljasuuden, yhteisöllisyyden tai helpon saavutettavuuden peräänkuuluttamisella tahdotaan viestiä? Neljäs työpajaryhmä pyrki avaamaan näitä käsitteitä muille osanottajille – ja tietenkin erityisesti arkkitehdeille.
Kuvat: Elina Tenho K2S; teksti: Emilia Palonen.