keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Maunula-talon toimintoja suunniteltiin jälleen yhdessä

Maunulan asukkaat kokoontuivat taas sunnuntaina 3.4.2016 (klo 15-18) Saunabaarilla suunnittelemaan Maunula-talon toimintaa. Paikalle tuli noin 20 henkeä.

Emilia Palonen avasi tilaisuuden Liisa Lohtanderin kanssa, ja kertoi aluksi muutaman sanan talon vaiheista ja tapaamisen ohjelmasta. Paikallaolijat esittäytyivät toisilleen ja kertoivat millä mielellä tai minkälaisin toivein olivat tulleet tapaamiseen.Jakauduimme ryhmiin, joista kolmessa keskustelimme Maunula-talon toimintasäännön luonnoksesta ja yhdessä kahvilatoiminnasta. Maunula-taloon kehitetään nimittäin aivan uudenlaista toimintamallia, jossa kaupungin kolmen viraston ja asukkaiden yhteistyö on perustana talon hallinnalle. Maunulan asukkaat ja talon käyttäjät pääsevät mukaan toiminnan suunnitteluun ja tapahtumien tuottamiseen. Toimintasääntö viimeistellään ja saadaan jakoon lähiaikoina.

 Työryhmien ideat ja anti jaettiin koko ryhmälle, ja tällaisia ideoita, huolia ja huomioita tehtiin: 

1) MAUNULA-TALON TOIMINTASÄÄNNÖKSEN LUONNOKSESTA 

Iloja, mahdollisuuksia ja positiivisia huomioita: 
 * Asukkaiden iso, aktiivinen rooli, sekä neuvottelukunnan että avoimen foorumin/käyttäjien kokouksen kautta
* Talolla hieno potentiaali ja mahdollisuudet hyvin monipuoliseen ja erilaisia ryhmiä yhteen tuovaan toimintaan
* Mahdollisuus koota yhteen tiedot alueen tapahtumista ja toimijoista

Huolia, ideoita ja kysymyksiä:
 * Hallintomallin byrokraattisuus, epäselvyys käyttäjän näkökulmasta
* Miten tieto kulkee? Onnistuuko tiedotus?
* Minkälainen vahtimestari/infopiste saadaan? Tarkoitus saada kiertävä vahtimestarivuoro, mutta henkilökuntaa ei tällä hetkellä riittävästi koko päivän käytettävissä olevaan vahtimestariin. Voisiko tässä käyttää vapaaehtoisia tai työllistettyjä (ks. alla)?
* Tuleeko mallin kolmiportaisuus tarpeeksi selkeästi esille?
* Onko luonto- ja ekologia-asiat jäänet paitsioon?
* Millä aikataululla malli otetaan käyttöön?
* Miten edustajat edustavat aluetta? Onko yksi vuosi tarpeeksi pitkä toimikausi asukasedustajalle?
* Mikä on mallin suhde vanhuspalveluihin, päiväkoteihin jne?
* Maahanmuuttajat mukaan!
* Millaista liikuntaa taloon saadaan?

Ehdotuksia
* Vapaaehtoisvuorot talon ”päivystäjille” – ”ihminen tavattavissa”
* Neuvottelukunnan toiminta mahdollisimman avoimeksi, nettisivuille selkeä tiedotus kokouksista, asialistoista, yhteystiedot erityisesti neuvottelukunnan asukasedustajiin
* Toimintasäännössä nostetaan avoin foorumi ensimmäiseksi – tärkeä tuoda suoran toiminnan ja vaikuttamisen mahdollisuus hyvin esiin (ei ainoastaan asukasedustajan kautta)
* Toimintasääntöön merkintä siitä, että kerätään ideoita ja ehdotuksia ja tehdään yhteistyötä (ja mahdollisesti jalkaudutaan) alueen vanhuspalveluiden, päiväkotien ym. kanssa. (Tätä voidaan toteuttaa myös osallistuvan budjetoinnin kautta.)
* Maahanmuuttajien osallistuminen ja yhdessä maahanmuuttajien kanssa tekeminen
* Avoimen foorumin/käyttäjien kokouksen lisäksi jätetään auki mahdollisuus järjestää ”miniasukaskokouksia” tai keskustelutilaisuuksia (pura huolesi, kerro toiveesi taloon liittyen) ja toimintaryhmiä (mitä vain!)
* Säännölliset (esim. kerran kuussa) iltamat – rentoa yhdessäoloa, erilaista ohjelmaa.

Asukasedustus ja suora osallistuminen ovat molemmat tärkeitä talossa (suoraan osallistumiseen kuuluvat osallistuva budjetointi ja foorumit). Valittujen edustajien on pyrittävä tuomaan neuvottelukuntaan asukkaiden näkökulmia, joita esimerkiksi asukaskokouksissa esitetään. Erilaisista taustoista olevien asukkaiden saaminen toimintaan ja asukaskokouksiin tärkeää, edustajat edustavat tätä moninaisuutta, eivätkä erikseen joitain kapeita ryhmiä. Edustajat valitaan vuodeksi kerrallaan ja peräkkäiset kaudet on rajattu kolmeen.

Tilaisuuden nuorin osallistuja Saimi Salovaara 
taiteili oman näkemyksensä Maunula-talon kahvilan tarjonnasta.

 2) KAHVILATOIMINNASTA 

* Hyvää että toimitaan vapaaehtoispohjalta ja että eri tahot pääsevät pyörittämään kahvilaa
* Mutta kenellä on vastuu ja kokonaisuus hallussa? Tähän tukityöllistetyt ja pysyvämpi toiminta? Tarjottava ei saa loppua kesken, toiminnan luotettavuus tärkeää, monipuolinen tarjottava 
* Aukioloajat? (Pitää olla laajat, eli auki myös iltaisin ja viikonloppuisin)
* Entä verottaja? Kirjanpito?
* Hygieniapassit? Keneltä vaaditaan? Näitä kahvilaryhmä selvittää
* Kaupungilta tukityöllistettyjä (tai työmarkkinatuella) kahvilan työntekijöiksi. Esimerkiksi nuori, joka saisi samalla jotain koulutusta (esim. hygieniapassi), lähiesimies esim. työväenopistosta. Tällä tavalla säännöllinen 6h/päivä aukiolo, jota laajentaisivat järjestöjen/vapaaehtoisten järjestämä toiminta.
* Miten turvataan pysyvämpi toiminta? Pelkät kahvilaa pitävät yhteisöt eivät riitä. Kaupungin työllistetyillä? Nuorisotalon nuorten säännöllisiä iltavuoroja (ei kuitenkaan joka ilta?)
* Mitä tehdään ylijäämätuotteille?
 * Erilaisiin ruokakulttuureihin tutustuminen (alueen maahanmuuttajat mukaan!)
 * Missä kaikkialla talossa saa juoda kahvia - tai syödä? Onko kahvila-alueella selkeät rajat?

Keskustelu rönsyili välillä muihinkin aiheisiin, ja tällaisiakin huomioita ja ehdotuksia nostettiin esiin:
* Hienoa että saadaan info-taulu myös kaupan puolelle
* Talosta puuttuu näyttelytila taiteelle? [Videotaidetta ja mahdollisesti jotain työväenopiston kerrokseen saadaan esille.]
* MLL:n perhekahvila – onko sopivia tiloja? Esim. kaksi kertaa kuukaudessa (kerran suomenkielinen, kerran ruotsinkielinen), iltaisin (yhdistyskahvilana?) tai mahdollisesti aamukahvilana (perhekahvilana nuorisotalon tiloissa?) Myös satuhuonetta voisi hyödyntää toiminnan järjestämiseen lapsille.
* Saadaanko kirjaston lastenosastolle myös lelulainaamo?

 ----

Valittiin asukasedustajiksi Maunula-talon valmisteluun siihen asti, kunnes talon toimintasäännön mukainen uusi johtamis- ja hallintomalli tulee voimaan, seuraavat: Emilia Palonen, Liisa Lohtander, Hanna-Kaisa Hoppania, sekä varalle Laura Seppänen ja Yrjö Hakanen

Yhteisöt, järjestöt ja yksilöt, jotka ovat kiinnostuneita kahvilan pitämisestä ja haluavat mukaan kahvilan toiminnan sääntöjen ja organisoinnin suunnitteluun, ottakaa yhteyttä Maunulan kirjaston Lauri Seutuun, tai Emilia Paloseen (Maunulan demokratiahanke).

 Lopuksi Emilia ja Jonna Kangasoja esittelivät Maunula 3.0 hanketta (Kevein-hanke), jossa on tavoitteena tuoda alueen toimijoita yhteen ja kehittää Maunula-taloa alueen majakaksi ja toiminnan hubiksi. Hankkeessa keskitytään Maunula-talon toiminnan suunnitteluun ja prosessin dokumentointiin. Aiheesta kiinnostuneet ottakaa yhteyttä Emiliaan.

Todettiin myös, että kaupunginvaltuuston päätöksissä Maunula-talo on mainittu nuorisotoimen ja opetusvirastossa käynnistettävän kokeilun kanssa yhdeksi kolmesta kärkihankkeesta osallistuvan demokratian ja osallistuvan budjetoinnin kehittämisessä.

Tarjolla oli kahvia ja keksejä, ja iltapäivä hurahti nopeasti.

Tervetuloa seuraavaan tapaamiseen torstaina 2.6. klo 18-20, Saunatalon Vaahtera-salissa. Silloin jatketaan suunnittelua. Tervetuloa! Talo aukeaa vuoden lopussa.

Muista myös nämä kanavat Maunulan ja Maunula-talon uutisten seuraamiseksi:
Maunula-talon nettisivut: http://maunulatalo.fi/
Maunula-talon facebook: https://www.facebook.com/maunulatalo/
Maunulan seinä facebookissa: https://www.facebook.com/Maunulanseina/
Maunula.net
Maunulan Sanomat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti